top of page

Bodrum - Marmaris - İstanbul

0533 353 0 343

Search

Denge; Fiziksel, zihinsel, ekonomik

  • Writer: Güçlen Aksu
    Güçlen Aksu
  • May 28, 2020
  • 2 min read

1 Aralık 2019, Çin - Wuhan’da Covid-19 isimli virüsün sebep olduğu ilk hastalık teşhisi konuldu.


11 Mart 2020, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından uluslararası salgın ilan edildi.


13 Mart 2020, tüm dünya için bir milat oldu. Avrupa salgının merkezi haline geldi.


Tarih boyunca yaşanmış birçok farklı ve dünyayı değiştiren olay gibi bu salgın da bizlere duruma tanıklık ederken yeni düzene ayak uydurmamız gerektiğini gösteriyor.


Ağırlama ve yiyecek-içecek endüstrisi olarak şimdiye kadar birçok farklı krizi, farklı ekonomik zorluk seviyelerinde ve farklı sürelerde yaşayarak tecrübe etme fırsatımız olmuştu.


Şimdi ise bir bilinmezin içerisindeyiz.


İşletmeler çevresel, global ve ekonomik faktörleri değerlendirerek gelecek yönünde tahminler yaparlar. Gerekli strateji ve hedefleri ise buna göre belirleyip aksiyon planlarını hazırlarlar.


Dünya Turizm Örgütü (UNWTO) tarafından 25 Mart 2020 tarihinde yayınlanan öngörülere baktığımızda; dünya turizm ekonomisinin 1/3 oranında küçüleceği ve ortalama 5 yıl geriye gidileceği belirtiliyor. Zarar ise 1.500.000.000.000 USD (yazı ile 1,5 trilyon dolar)


Sadece turizm açısından baktığımızda bile insan sağlığının ve onu tehdit eden unsurların etkilerini çarpıcı olarak görüyoruz. Sağlığa bütünsel olarak baktığımızda ise bu üç unsur karşımıza çıkıyor; fiziksel, psikolojik ve ekonomik sağlık. Bunların hepsi birbirine bağlı ve denge içinde birbirlerini destekledikleri zaman anlamlı bir bütün oluyorlar.


Şimdi bu çerçevede açıklanan Sağlıklı Turizm Belgelendirme kriterleri;


Konaklama tesisleri 132 kriter

Yeme-içme tesisleri 131 kriteri yerine getirmek zorunda… Sertifikasyon zorunlu değil, maliyeti isteğe bağlı, ölçeğe göre değişken, lakin kriterler zaruri…

Bu kriterlerin her birinin maliyet tablonuzda direkt ya da dolaylı bir yansıması olacak. Ancak oluşan yeni maliyetlerin sürekli kayıt altına alınması, takip ve analiz edilerek verilen hizmet kapsamı ve içeriğinin güncellenmesi ile sağlıklı bir ekonomik denge kurulmuş olur.


Kısa vadede pandemi öncesi karlılıklara ulaşılamayacağı aşikar fakat her işletmenin en öncelikli amacı olan kar etmek ve topluma hizmet ancak varlığını sürdürebilmesi ile mümkün olur.


Bu noktada önemli olan hedef ve var olan süreç arasındaki dengeyi sağlamaktır.


Fiziksel sağlık ortamı belirlenen kriterlere uyularak yeniden yaratılır, işletmede çalışan herkes bu kriterler çerçevesindeki yeni davranış ve iş yapış şekillerine psikolojik olarak hazırlanırsa kısa zaman içerisinde yeni dünya düzeninin güçlü oyuncuları arasında yer alırız.


28 Mayıs 2020, Perşembe Marmaris













 
 
 

Comentarios


© 2020 by W'r Sincere

bottom of page